Szorosabbra fűzi együttműködését az SZTNH és a BME

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) fő célkitűzései közé tartozik a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretek terjesztése, ezért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) korábban kötött keretmegállapodást a két intézmény további együttműködési területekkel egészíti ki. A megállapodás lehetővé teszi a BME számára az SZTNH által biztosított szabadalmi gyorsítósáv szolgáltatás igénybevételét is.

 

A Farkas Szabolcs (az SZTNH elnöke), Dr. Charaf Hassan, a BME rektora, valamint Verseghi-Nagy Miklós, a BME kancellárja által aláírt együttműködés értelmében a Hivatal többek között közreműködik az Egyetemen zajló szellemitulajdon-védelmi oktatásban, támogatást nyújt az ezzel kapcsolatos tudatosság növelésében, valamint közreműködik a területre vonatkozó szakmai módszertani fejlesztésekben.

A kiterjesztett együttműködés további lényeges pontja, hogy az SZTNH könnyen, szabadon hozzáférhetővé teszi az egyetem számára a szabadalmi gyorsítósáv szolgáltatását, ami lehetőséget ad arra, hogy az átadott jelentés alapján eldönthető legyen, hogy érdemes-e elindulni az oltalomszerzés útján.

Az egyetem számára kiemelt jelentőségű, hogy a kutatás-fejlesztés eredményeit, az innovációit a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa, ennek pedig megfelelő alapot ad az oltalomszerzés és a megszerzett jogok piacosítása.

A kutatás-fejlesztés során létrejött műszaki megoldások jelentős értéket képviselnek, amelyet a szabadalmi oltalom megszerzésével érdemes védeni.

A szabadalmi gyorsítósáv szolgáltatás fontos célja változtatni a gyakorlaton, miszerint a kutatók a tudományos előmenetel érdekében a publikálást részesítik előnyben. A publikáció megakadályozza az oltalomszerzést, a nyilvánosságra hozott találmányt bárki szabadon hasznosíthatja, és az nem fog hasznot hozni sem a kutató, sem az egyetem számára.

A kutatók tudományos előmenetele tehát nem csak a publikációkban keresendő, hanem a publikáció alapján megszerzett szabadalmak is segítik és a hasznosítás révén még jelentős gazdasági haszonnal is járhatnak.

Mindezekre egyben kínál megoldást a szabadalmi gyorsítósáv. A szabadalmi bejelentés után ugyanis a publikáció szabadon közzé tehető, nem lesz újdonságrontó, ezzel megakadályozható az is, hogy a publikálással közkinccsé́ tett találmányt bárki szabadon hasznosítsa. 

2024/10/10